Prevoz električnih koles z avtomobilom

Lastniki električni koles ste tako navdušeni nad novo kolesarsko izkušnjo, da je kolo postalo vaš spremljevalec tudi na dopustu, počitnicah ali potovanju. Seveda, saj boste odkrivali tudi neznane poti, ne samo tiste, ki jih imate na dlani. Torej, hop, kolo na prtljažnik, pa gremo!

Kaj pa teža?

Pa vendar, moramo pred prevozom električnega kolesa z avtomobilom vedeti še kaj? Uporabniki električnih ste verjetno že ugotovili, da so ta kolesa v primerjavi z običajnim kolesom zelo težka. K njihovi teži pripomorejo seveda motor in baterija. Teža teh koles lahko sega tudi do 30 kilogramov.

Zato teh koles ni dovoljeno prevažati na strešnih nosilcih, saj to ne ustreza varnostnim standardom. Za prevoz električnih koles so primerni nosilci, ki jih pritrdimo na vlečno kljuko avtomobila. Ti nosilci so k sreči tudi bolj prijazni za uporabnika, saj so enostavnejši za nalaganje koles in med vožnjo bolj stabilni.

Namestitev prtljažnika

Pri namestitvi prtljažnika in koles upoštevajte navodila proizvajalca o varni namestitvi prtljažnika na kljuko ter o maksimalni dovoljeni obremenitvi prtljažnika. Še posebej pozorni bodite tudi med vožnjo, saj se s prevozom koles poveča obremenitev avtomobila na zadnji osi, kar spremeni manevriranje z vozilom, zato obvezno prilagodite oz. zmanjšajte hitrost vožnje.

Pri AMZS so opravili test večih prtljažnikov za kolesa, o njih si lahko preberete tule: AMZS test 11 prtljažnikov za kolesa za pritrditev na vlečno kljuko

Če pa imate v mislih turo, kjer bi vam prav prišel prevoz (do 10 koles) pa vam z veseljem priskočimo na pomoč tudi mi.

Uporabniki električnih ste verjetno že ugotovili, da so ta kolesa v primerjavi z običajnim kolesom zelo težka.